Przypraw swoje życie bez soli
DaVita Polska przygotowała dla pacjentów dializowanych poradnik z opisem naturalnych przypraw i ziół kuchennych pomocnych w przyrządzaniu potraw. Stosując odpowiednie przyprawy, możemy w prosty sposób pozbyć się nadmiaru soli z naszej codziennej diety. Nasze potrawy nabiorą większego smaku i aromatu.
Czy wiesz, jaka jest różnica między ziołami a przyprawami? Zioła to aromatyczne rośliny. Liście, łodygi lub kwiaty mogą być używane jako przyprawa w postaci świeżej lub suszonej.
Większość z nich można kupić w sklepie, ale wyhodowanie ich w doniczce na balkonie, tarasie lub we własnym ogródku jest tańsze i sprawia satysfakcję.
Przyprawy to także rośliny. Kora, np. cynamonu, korzenie, nasiona lub jagody mogą być używane świeże lub suszone, całe lub zmielone.
Jak korzystać z ziół i przypraw?
Koper włoski jest dostępny w postaci całych nasion. Użyj go do zrobienia własnej kiełbasy, gulaszu, sosów.
Kminek jest dostępny w całości lub mielony. Użyj go do chili, kiełbasy, gulaszu, jajek.
Ziele angielskie jest dostępne w całości lub mielone i dodaje smaku owocom, przyprawom, duszonym mięsom.
Goździki są również dostępne w całości lub mielone i świetnie nadają się do marynat, wypieków, duszonych mięs i bulionów.
Bazylia jest dobra świeża lub suszona z pokrojonymi w cienkie plasterki pomidorami, sałatkami, makaronem, jajkami, rybą lub kurczakiem.
Kolendra jest dostępna w postaci świeżej lub suszonej i świetnie smakuje w sałatkach, z kurczakiem, rybami lub w daniach meksykańskich.
Rozmaryn jest dobry świeży lub suszony do dań z jagnięciny, cielęciny, wołowiny i drobiu.
Warto odkrywać nowe połączenia smaków, dodając do dań świeży sok z cytryny lub limonki, świeży koperek i czosnek do przyprawiania ryb, łącząc oliwę z oliwek, czosnek i rozmaryn do przyprawiania kurczaka, jagnięciny lub wołowiny.
Życzymy smacznego!
Plik z opisem przypraw możesz pobrać tutaj - Przyprawy_grafika.jpg.