Rejestracja i informacja: 71 747 77 77

Baza wiedzy dla pacjenta

Korzystaj z bazy na bieżąco!

Napisz do nas
14/08/2024

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2. u pacjenta dializowanego

Redukcja masy ciała może pomóc w kontroli glikemii, nadciśnienia tętniczego i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zadbaj więc o ruch i wybierz: wyjście z domu po drobne rzeczy do sklepu zamiast jazdy samochodem, schody zamiast windy, spacer zamiast telewizora. Przyjrzyj się dokładniej temu, co jesz i zastanów się, co możesz poprawić w swoim jadłospisie.

depositphotos-88972950-s.jpg

Dieta u osoby z cukrzycą typu 2. powinna charakteryzować się znacznym ograniczeniem spożycia cukrów prostych i cukrów łatwo przyswajalnych. Do produktów bogatych w cukry proste należą: cukier stołowy biały, cukier trzcinowy, miód, słodkie napoje, cukierki, ciastka, słodycze, produkty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, w tym słone dodatki, np. gotowe sosy do spaghetti, marynaty czy słabej jakości przetwory mięsne.

Duża część z tych produktów jest jedynie źródłem pustych kalorii. Poza wysoką wartością energetyczną nie dostarczają żadnych niezbędnych składników odżywczych.

 

Czego unikać?

Zmiany w jadłospisie są integralną częścią leczenia, dlatego dobrze jest wykluczyć z codziennej diety takie produkty, jak:

1.    Tłuste mięsa i podroby,

2.    Żółty ser, sery pleśniowe, tłusty nabiał,

3.    Fast foody,

4.    Dania smażone, panierki, dodatki mąki do dań,

5.    Duża ilość soli, ziemniaków i jajek,

6.    Cukier, desery,

7.    Gazowane napoje,

8.    Alkohol.

Nagłe przestawienie się na dietę skomponowaną bez tych produktów może być trudne, w takim przypadku warto posiłkować się stewią, dodawać otręby owsiane do ciasta lub zastępować mąkę białą razową. Do dozwolonych, w umiarkowanych ilościach, słodkich przekąsek należą desery z dodatkiem otrębów czy płatków owsianych.

 

Co jeść?

W jadłospisie osoby chorej na cukrzycę typu 2. powinny znaleźć się: produkty zbożowe razowe, warzywa, owoce, nabiał, jaja, mięso, ryby i zdrowe tłuszcze. Skonsultuj z zespołem stacji dializ, które z tych produktów możesz spożywać z uwagi na konieczność łączenia z dietą ubogofosforanową i/ lub ubogopotasową.

Do zalecanych zbożowych produktów należą: chleb razowy lub graham, kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna pęczak, bulgur), płatki zbożowe jako dodatek na surowo do jogurtów (owsiane, żytnie, gryczane), ryż brązowy lub basmati, makaron razowy i musli (bez dodatku cukru).

Poleca się głównie chude mięsa, takie jak: indyk, kurczak, królik, cielęcina, chuda wołowina. Źródłem białka mogą być jaja – do 4 szt. w tygodniu, najlepiej gotowane, chudy twaróg do 100 g na dobę do 3 razy w tygodniu, jogurt naturalny wysokobiałkowy typu skyr.

Dopuszczalne są też niewielkie ilości owoców, takich jak: agrest, borówki, brzoskwinia, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, wiśnie i zielony banan. Ile to niewiele? Tyle, ile zmieści się w „jednej garści”. Owoce można jeść dwa razy na dobę, w ciągu dnia, na podwieczorek i na kolację, ale już nie po kolacji (zwiększa to poranne stężenie cukru).

Pacjenci z cukrzycą powinni spożywać głównie warzywa w formie surowej. Należy je jeść codziennie, do każdego posiłku. Do warzyw najbardziej polecanych należą: brokuły, cukinia, cykoria, kalafior, kapusta pekińska, ogórek, papryka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szparagi i szpinak. Ile? Tyle, ile zmieści się w dwóch dłoniach. Jak to łatwiej zapamiętać? Warzywa rosnące nad ziemią mają mniej cukru niż te rosnące pod nią.

Z kolei takie produkty,jak: masło, masło klarowane, smalec, słonina, łój, boczek, tłuste mięsa oraz pełnotłusty nabiał, oleje kokosowy i palmowy (obecne w słodyczach) najlepiej jest wykluczyć z jadłospisu, szczególnie w przypadku ich wykorzystywania do smażenia. Zalecane są za to oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Ponadto: oleje słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, wiesiołka, dobrej jakości margaryny (bez potasu), a przy prawidłowych wartościach potasu – także awokado lub hummus.

Warto też przychylnym okiem spojrzeć na morskie ryby, takie jak: łosoś, pstrąg tęczowy, halibut, śledź (tylko w oleju), sardynki, makrela (jeśli wędzona, to w postaci pasty z jajkiem lub jogurtem). Chude ryby z kolei dobrze sprawdzą się zamiast drobiu.

Warto zapamiętać, by ostatni posiłek spożyć na 2–3 godziny przed pójściem spać.

 

O czym jeszcze należy pamiętać?

Podaż błonnika pokarmowego jest również jednym z podstawowych elementów diety cukrzycowej. Zalecane spożycie błonnika u pacjentów z cukrzycą powinno wynosić przynajmniej 25 g/dobę.

Dobrym źródłem błonnika pokarmowego są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, płatki, otręby, warzywa. Błonnik pokarmowy nie jest trawiony w organizmie człowieka, mimo to spełnia wiele ważnych funkcji: spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz proces trawienia i wchłaniania cukru, co w efekcie daje lepsze wyniki poposiłkowej glikemii i pomaga schudnąć.     

W cukrzycy typu 2. ważna jest także kompozycja posiłku: do węglowodanów złożonych warto dodać więcej warzyw, produktów białkowych i zdrowego tłuszczu – to wpływa na glikemię poposiłkową.

Podstawowa zasada jednak jest taka, by w ramach najlepszych dla Ciebie produktów komponować jak najsmaczniejsze posiłki.

Pamiętaj! Jeśli masz cukrzycę i poddajesz się zabiegom dializ, sprawdzaj na bieżąco, czy stężenie potasu i fosforu jest u Ciebie prawidłowe.

***

Przepisy kulinarne dla dializowanych cukrzyków

 

Sałatka z kurczakiem

Czas przygotowania: 1 h 20 minut

Podanie: pół filiżanki w jednej porcji

chicken-salad.jpg

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ugotowana w wodzie

  • 1/2 szklanki winogron

  • 2 małe cebulki

  • 3 łyżki stołowe lekkiego majonezu

  • 2 średnie jabłka, np. Gala

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj pierś z kurczaka i pokrój na kawałki.

  2. Przekrój winogrona na pół.

  3. Posiekaj cebulę.

  4. Wydrąż i pokrój jabłka.

  5. Wymieszać wszystkie składniki.

  6. Odstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.

  7. Sałatkę z kurczakiem można podawać z razowym pieczywem lub krakersami o niskiej zawartości sodu.

 

Informacje o wartościach odżywczych:

  • Kalorie 138

  • Węglowodany 16,7 g

  • Błonnik 1,8 g

  • Białko 9,7 g

  • Tłuszcz 3,5 g

  • Tłuszcz nasycony 0,7 g

  • Sód 258,5 mg

  • Potas 187,5 mg

  • Wapń 13,4 mg

  • Fosfor 81,5 mg

 

Chleb z cukinii

Czas przygotowania: 1 h 15 minut

Podanie: jedna kromka na porcję

zucchini-bread.jpg

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka musu jabłkowego (startych na tarce jabłek)

  • 2 szklanki nieobranej cukinii, rozdrobnionej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2 szklanki mąki

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1 filiżanka niesolonych posiekanych orzechów

 

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka.

  2. Wymieszaj cukier, mus jabłkowy, cukinię i wanilię z jajkami.

  3. Przesiej suche składniki i dodaj do mieszanki.

  4. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 190°C przez godzinę.

 

Informacje o wartościach odżywczych:

  • Kalorie 200

  • Węglowodany 33,2 g

  • Błonnik 2,6 g

  • Białko 4,4 g

  • Tłuszcz 6,4 g

  • Tłuszcz nasycony 0,8 g

  • Sód 100 mg

  • Potas 128 mg

  • Wapń 24 mg

  • Fosfor 78 mg

 

Grillowany kurczak w sezamie

 

Czas przygotowania: 40 minut

Podanie: jedna połówka piersi kurczaka na porcję

grilled-chicken-sesame.jpg 

Składniki:

  • 1 łyżka nasion sezamu, uprażonych na patelni

  • 2 łyżeczki startego imbiru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu

  • 1 łyżka sherry lub nalewki wiśniowej, aroniowej

  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości, każda o wadze ok. 115 g

  • Odrobina oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  1. Połącz pierwsze 5 składników w małej misce.

  2. Odstaw na bok.

  3. Rozbij tłuczkiem lub wałkiem do ciasta kawałki kurczaka.

  4. Posmaruj grill oliwą z oliwek.

  5. Grilluj kurczaka na średnio rozgrzanym ogniu przez 4 minuty z każdej strony, często polewając mieszanką sosu sojowego.

  6. Przełóż na półmisek.

 

Informacje o wartościach odżywczych:

  • Kalorie 257

  • Węglowodany 10 g

  • Błonnik 0,4 g

  • Białko 37,8 g

  • Tłuszcz 6,5 g

  • Tłuszcz nasycony 1,7 g

  • Sód 237,3 mg

  • Potas 331,7 mg

  • Wapń 22,9 mg

  • Fosfor 282,4 mg

Znajdź ośrodek dializ blisko siebie

Tutaj znajdziesz dane kontaktowe i informacje o godzinach otwarcia ośrodków dializ w Twojej okolicy.

Sprawdź

Kalkulatory medyczne

Skorzystaj z prostych kalkulatorów medycznych i sprawdź różne parametry Twojego zdrowia.

Czytaj więcej