Najczęściej zadawane pytania
Jesteś pacjentem poradni nefrologicznej lub ośrodka dializ?
Tu znajdziesz odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają inni pacjenci.
Jaką dietę stosować w niewydolności nerek?
Dieta osób z niewydolnością nerek zależy od stopnia zaawansowania tej choroby oraz od obecności chorób współistniejących, dlatego jest ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. W doborze diety należy uwzględnić choroby takie jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca. O koniecznych modyfikacjach diety powinien decydować lekarz, a dietetyk może pomóc ją ułożyć na podstawie zaleceń lekarskich. Podstawą jest kontrola zawartości w diecie białka, sodu, fosforu oraz potasu. Dopuszczalna ilość tych składników jest uzależniona od stopnia upośledzenia czynności nerek.
U osób bez otyłości, dieta powinna zawierać standardową ilość kalorii, czyli ok. 2000- 2500 kcal/dobę (niedożywienie pogarsza rokowania pacjentów z chorymi nerkami). Podstawowym zaleceniem diety osób chorych na niewydolność nerek jest ograniczenie podaży białka, zależne od stopnia zaawansowania choroby i wynosi 0,9 g do 0,7 g/ kg masy ciała/ dobę. Najlepiej, aby było to białko pochodzące z mięsa i nabiału. Ilość tłuszczu nie podlega modyfikacji, ważne natomiast jest, aby były to głównie tłuszcze nienasycone (olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), stosowany jako dodatek do potraw, nie do smażenia. W bardziej zawansowanych stadiach niewydolności nerek, zależnie od uzyskiwanych wyników badań laboratoryjnych, może być konieczne ograniczenie spożycia potasu, fosforu i soli. Powinno się to odbywać po konsultacji lekarskiej, bo nie dla każdego pacjenta jest konieczne w takim samym stopniu. Ograniczenie spożycia potasu wiąże się w dużej mierze z redukcją ilości spożywanych owoców - nie tylko bananów, cytryn, pomarańczy, ale w praktyce wszystkich dostępnych w Polsce owoców sezonowych, jak i niektórych warzyw. Pokarmy bogate w fosfor to głównie mleko, ser żółty, rośliny strączkowe, podroby, ryby, kakao, czekolada, zboża i inne. Ważne, aby unikać stosowania wszelkiego typu substancji konserwujących żywność (występują głównie w produktach gotowych o długim terminie ważności) czy niekorzystnych dodatków, jak np. olej palmowy czy syrop fruktozowy. Bardzo ważnym elementem diety jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, zwykle jest to około 2,0 l/dz, jednak o ilości tej decyduje lekarz.