Registration and information 71 747 77 77

Najczęściej zadawane pytania

Jesteś pacjentem poradni nefrologicznej lub ośrodka dializ?
Tu znajdziesz odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają inni pacjenci.

Jaką dietę stosować w niewydolności nerek?

Dieta osób z niewydolnością nerek zależy od stopnia zaawansowania tej choroby oraz od obecności chorób współistniejących, dlatego jest ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. W doborze diety należy uwzględnić choroby takie jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca. O koniecznych modyfikacjach diety powinien decydować  lekarz, a dietetyk może pomóc ją ułożyć na podstawie zaleceń lekarskich. Podstawą jest kontrola zawartości w diecie białka, sodu, fosforu oraz potasu. Dopuszczalna ilość tych składników jest uzależniona od stopnia upośledzenia czynności nerek.

U osób bez otyłości, dieta powinna zawierać standardową ilość kalorii, czyli ok. 2000- 2500 kcal/dobę (niedożywienie pogarsza rokowania pacjentów z  chorymi nerkami). Podstawowym zaleceniem diety osób chorych na niewydolność nerek jest ograniczenie podaży białka, zależne od stopnia zaawansowania choroby i wynosi 0,9 g do 0,7 g/ kg masy ciała/ dobę. Najlepiej, aby było to białko pochodzące z mięsa i nabiału. Ilość tłuszczu nie podlega modyfikacji, ważne natomiast jest, aby były to głównie tłuszcze nienasycone (olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), stosowany jako dodatek do potraw, nie do smażenia. W bardziej zawansowanych stadiach niewydolności nerek, zależnie od uzyskiwanych wyników badań laboratoryjnych, może być konieczne ograniczenie spożycia potasu, fosforu i soli. Powinno się to odbywać po konsultacji lekarskiej, bo nie dla każdego pacjenta jest konieczne w takim samym stopniu. Ograniczenie spożycia potasu wiąże się w dużej mierze z redukcją ilości spożywanych owoców - nie tylko bananów, cytryn, pomarańczy, ale w praktyce wszystkich dostępnych w Polsce owoców sezonowych, jak i niektórych warzyw. Pokarmy bogate w fosfor to głównie mleko, ser żółty, rośliny strączkowe, podroby, ryby, kakao, czekolada, zboża i inne.  Ważne, aby unikać stosowania wszelkiego typu substancji konserwujących żywność (występują głównie w produktach gotowych o długim terminie ważności) czy niekorzystnych dodatków, jak np. olej palmowy czy syrop fruktozowy. Bardzo ważnym elementem diety jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, zwykle jest to około 2,0 l/dz, jednak o ilości tej decyduje lekarz.



Find a dialysis centre near you

Here you will find contact details and information about the opening hours of dialysis centres in your area.

READ MORE

Medical calculators

Simple medical calculators to check various parameters of your health.

READ MORE